Sunday 3 March 2013

baked buns !

bismilahirrahmanirrahim....

lab food preservation..

 khamis lepas belajar buat roti.. hepi kemain muka masing2 dapat buat roti sendiri.. termasuk muka aku. maklumlah, muka tak pernah buat roti.
 ikut sebijik sejibun resepi dalam buku. tetibe tengok ade gune yis. 
aiseh, aku memang tak reti gune yis beku tu.. lagi satu, pakai yis ni leceh sebab kalo die tak naik, roti mmg bantat terus jadinye. tak sedap, keras, tak gebu..
 tapi sebab experiment tu tak kisah pun roti ko lembut macam span atau keras boleh baling ke dinding,,, 
kasi hantam sajalah...

bila mase nak adun bahan, pening kepala nak tau tekstur die macam mane. barulah aku sedar. mak aku jual kuih, tapi anak hampeh, satu jenis kuih pun taktau buat..
 bancuh karipap pun taktau. apetah lagi nak buat inti.. 
aiyark ! kronik2.. cuti sem nanti kena menempel selalu dengan mak.
 '' kena belajar buat kuih ni. nanti senang nak sediakan minum petang untuk suami dan anak- anak'' ...
 kuang kuang kuang...

macam yg aku jangka, mmg tak naik pun bancuhan tu. 
sebab nak jimat masa, terus je la masuk oven. 
mase dlm oven tu laa baru nampak betape kuatnye usaha roti2 tersebut nak meninggikan diri. 





tadaaaa....!!!! roti dah siap... sikit punye banyak cap sirim kat roti tu. .
ini hak cipta namanye.. haruslah perlu berposing bersama hasil 'bakaran'...

walaupun roti tu tak berapa nak menjadi, tapi oklaa untuk first start bak kata omputih.. malam tu tepon mak bagitau pasal yis tu.. setengah jam mak dok cerita pasal proses penggunaan yis yg betul dan teknik menghasikan doh yg lembut lagi enak.. fuh... nak aje aku lantik mak aku jadi lab assistant kat sini. pantau aku  main masak- masak... suruh uitm buang je si lab assistant senget tu... =..=

2 comments: