Saturday, 16 November 2013

Food product development for uitm diploma students

bismillahirrahmanirrahim...

salam.. :)

rindu gilak nak merepek meraban kat blog ni. haha.. alhamdulillah, sekarang dah start buat praktikal.. ade allowance, jadi dah mampu nak bayar broadband sendiri. ahak ahak. cuma yang tak berape best line tak berape nak ade kat pasir gudang sane tu. line penuh, tapi takleh nak connect. ramai sangat yang main tarik2 kot. hailoh...

seperti yang dijanjikan, cewah, dulu aku pernah post nak share sedikit sebanyak final project untuk diploma teknologi makanan uitm, especially untuk references my junior la. of course kalo korang rajin google2 maka akan terbukak lah page blog ni. memang saje guna keyword nak bagi senang jumpe. sebab aku dulu pun rajin cari reference kat google, jumpe lah blog senior2. sangat banyak membantu.

ok, firstly aku nak share pasal food product development (fpd) punye projek. dulu aku pernah buat entry pasal projek ni, tapi tu aku tolong member organize untuk senior. sekarang nak cerita pengalaman aku sendiri.

fpd ni adalah projek under subjek food sensory and evaluation, yakni salah satu subjek wajib untuk semester 5 diploma food tech ni. kalo tak salah, projek ni cover 20%, ke 30 % ntah untuk carrymark.(recheck balik sebab semut suka dgn aku.. hoho). dlm projek ni, korang kena fikirkan satu produk makanan yang ade potensi untuk dikomersialkan. tak kisahlah korang inovasikan produk yang sedia ade, atau nak hasilkan terus produk baru. contoh inovasi, convert sos cili dari bentuk liquid ke solid, ala2 cheesedale tu (jgn tiru, ni senior lepas punye projek). contoh produk baru, buat nugget gune hampas soya (pun jgn tiru, senior dah buat).

selalunye produk yg nak dihasilkan tu kena ade novelty@keistimewaan die sendiri, iaitu dari segi raw material@bahan mentah ataupun teknologi yang digunakan. boleh pilih salah satu, nak pilih dua2 lagi bagus. tapi based on pengalaman, aku suggest korang fokus lebih dekat teknologi. sebab teknologi ni cepat tarik perhatian orang, juga perhatian pensyarah, secara tak langsung dapat tarik markah. haaaaa, nampak tak taktik die kat situ....

start dari minggu kedua semester bermula lagi korang dah kena prepare rough idea, then buat simple slide untuk present idea depan lecturer subjek ni. die akan tapis idea korang, bagi komen sikit ataupun reject terus.. wuuuu, part tu sadis. then, korang touch up lagi idea tu dan produce lagi detailed slide presentation untuk penilaian kedua depan lecturer2 food tech yg lain pulak. selalunye dalam minggu ke 5 atau 6 la. my tips, faham betul2 korang punye idea, kos, bahan utama, pasaran ape semua supaya boleh jawab soalan2 lecturer tu. bila diorang puas hati, idea korang pun lulus dan pastu baru boleh proceed untuk masuk session trial and error pulak dekat lab.

mase trial and error ni, semangat dan kerjasama dalam kumpulan kena kuat. sebab korang akan ade 3 final project yang berjalan serentak. memang pening nak bahagi mase, dengan lab report, test dan quiz lagi. jadi masa untuk fokus kat fpd ni memang tak banyak. nak buat produk baru, setakat first trial mana jadi dik. mesti ade terkurang la, terlebih la, ter masin la, ter sedap laa.. pastu lab masak ade satu, nak kongsi satu batch, plus budak part 4 yang tengah ade kelas lagi. memang jawabnye sape cepat die dapat kuali dulu...

COOKING TIME..!!!!!







groupmate feeling2 siang pucu paku.. 

lepas produk dah jadi, korang kena buat food analysis dulu. kena buat experiment untuk nutritional value die untuk letak kat label nanti. apply balik lab food analysis belajar mase part 4 dulu. mase ni buat sendiri experiment tu, takde lecturer nak assist bagai. lab assistant pun tolong sedia bahan dan membahankan korang je. mase ni akan ramai la yang bertapa dekat lab sampai pukul 10 malam. best wooo..

then, tibalah mase fpd punye exhibition. korang kena present idea, bagi sample untuk dinilai oleh pensyarah. lepas di nilai, exhibition akan dibuka kepada semua student pulak untuk datang tengok. antara benda penting kena prepare, display board, pamphletsample produk dengan goodies bag.


briefing session


JUDGING TIME...!!!!


nah, belilah. saya jual sekupang lima duit je ni...


jangan tumpah ! jangan tumpah ! yesssss,, tumpah !!!
cover muke weh.. konon2 candid...
hadiah time !!!! ^^

just for sharing, group aku buat effermint tablet. minuman dalam bentuk tablet, ala2 pnadol soluble tu. raw material kitorang buah kundur, by which kitorang extract jus die then keringkan guna spray dryer untuk convert die jadi bentuk serbuk. lepas tu baru senang nak main tekan2 sampai jadi tablet. memang mase ni si budak laki groupmate aku tu la yang banyak buat keje, sebab ni idea die. kitorang banyak back up die je. alhamdulillah, dapat saguhati. top 5 la jugak mase exhibition tu.. ahak ahak.








to be honest, effect efferverscent die tak berape nak mantap.. tapi kira halal laa ni.. ahak ahak..



the winner of our fpd exhibition. berkat ketua kumpulan die bukak bluetooth doa hari tu.. hoho

setel exhibition !

eh, belum habis lagi dik oii.. haha.. lastly korang kena buat ala2 buku skrap la pasal produk korang tu. hard copy and soft copy(CD). copy je balik semua details kat board presentation korang tu. sempoi je. sehari boleh siap. hantar kat lecturer. then, baru setel fpd project ni. taraaaaa......

itu je la yang mampu aku nak kongsi. sorry kalo terpanjang sangat, sebab kalo pendek bukanlah sharing namanye. dan sorry kalo tak detailed sangat, sebab dah banyak lupe. haha.. feels free to drop a comment. insha Allah, akan cuba jawab sekadar termampu.. :)

2 comments: