Monday, 8 October 2012

cerita hantu asrama

bismillahirrahminirrahim....

   tadi baru je setel jawab paper analytical chemistry.. Alhamdulillah,, boleh jawab laa jugak berbekalkan study 24 jam sebelum exam.. teruk betul laa perangai study last minit nie.. nasib baik soalan yang practice banyak mengena...

  bila time exam je mesti tido lambat. bile tido lambat tengah malam tu mesti lapar. lepas tu mulalah aku dan housemate ku bajet mulut takde insurans menunggu mak cik jual nasi lemak datang ketuk tingkap..=='  kena betul2 mak cik tu datang baru tau langit tinggi rendah..

perasan tak, sebenarnye cerita hantu kat mane2 asrama same je.. contohnye laa kan,
  1. nenek tua kira selipar. die boleh kira sampai 5 je. lepas tu die lupe die kire sampai nombor berape dah.so, sila susun selipar kalo tak nak nenek ni datang.
  2. nenek datang tengah malam kira berape orang tak tidur lagi. kononnye dia tau sape yang tido, sape yang buat- buat tido. nanti die cakap, ' satu dah tido, dua dah tido.. eh,, ade satu tak tido lagi... ngeeeeeeee' ... tibe2 yang tak tido lagi tu diri sendiri.. aiyark !
  3. mak cik jual kuih/ nasi lemak.. dia datang ketuk tingkap tanye nak beli tak. dasyat mak cik ni sebab kaki die tak cecah lantai sebab mmg takde lantai pun kat luar tingkap tu.
  4. jangan juntai kaki mase tido. nanti ade hantu main geli- geli kat tapak kaki engko.
  5. jangan selak rambut ke belakang masa tido. pun sama, nanti hantu main salon2 kat rambut engko.
waktu first time dengar cerita ni mase tingkatan 4 dulu, uiiihh,, rase nak tido tak nak tutup lampu. terbayang je semua cerita ni.. dan yang bagusnye, rajin tetiap malam bace surah al-mulk dan ayat kursi ramai2 dalam dorm sebelum tido..^^
 tapi ikot pengalaman aku laa kan, tak pernah lagi pun jadi betul2 dekat aku atau kawan terdekat aku. semoga takkan kena laa sampai bila- bila. adelah kawan- kawan aku yang kena usik,, tapi bukan same macam contoh di atas tu laa..

aku pun takde laa berani sangat. dekat rumah nak pegi dapur sorang- sorang pun takut.. 
kalo tengok cerita hantu pun menyorok belakang abang aku. tak boleh duduk depan die, nanti die yang jadi hantu kat belakang.. 
 tapi setakat ni, alhamdulillah.. tak pernah kena lagi face to face.. kena usik tu pernah laa.. kena tarik rambut, tingkap bilik kena ketuk..
 tapi tu salah sendiri sebenarnye.. dah dekat 3 pagi tak reti nak tido.. konon study padahal online yang lebih.. kan dah tau sendiri, waktu siang mase kita,, malam mase 'diorang' pulak laa... 
so, tutup buku tutup lampu bace doa pegi tido.. setel ! 

aku percaya je makhluk2 ni semua wujud. tak lain tak bukan cik syaitan durjana tu laa.. 
tujuan nak menakutkan kita dan menyesatkan kita dengan takut lagi die dari takut dengan Allah.. 
saje je die muncul tengah malam sebab tak nak kita bangun solat tahjud, qiyam ape semua. 
ustazah aku cakap, ini spesies syaitan yang paling lemah. dia tak boleh nak pengaruhi kita, jadi dia takutkan kita. 
insha Allah, aku rase kalau selalu amal ayat Kursi, doa pelindung,, kita dijauhkan dari semua ni.. 
kita percaya makhluk ghaib ni wujud, tapi janganlah kita percaya yang dia berkuasa atas kita
tipulaa kalo kata tak takot langsung,, tapi percaya je kuasa Allah lebih dari segalanyaa... 
peace ! ^^



6 comments:

  1. nice entry... credit too you =) *ngah pelik kejap, ada ker hantu nenek kira selipar? hahaha... nie hantu untuk asrama 5 bintang yang mengamalkan kecantikan dan kebersihan nie... by da way, bagus jugak laa nenek tue, sekurang kurangnya selipar tak berselerak depan dorm.... =)

    ReplyDelete
    Replies
    1. erkk,, entah.. dulu senior yg cerita mase mula2 masuk asrama.. haha.. taktau laa kalo tujuan die citer sebab nak suruh susun selipar je kan.. tapi kalo dengar care die bercerita, siap effect suara mmg creepy giler.. huhu

      Delete
  2. kawan aku pernah kena dengan makcik yg jual karipap tu . haa n yg pasal selipar tu , senior sekolah aku kate kalau bersepah nnt dayang tolong susunkan . haha baikkan , padahal yg susunnye ahli dorm tu sendiri , tido awal memang tak sedar . macam hape je ...

    ReplyDelete
    Replies
    1. oh,,serius die penah kena ngan mak cik tu ? waaa,, 1st time dengar org yg pernah jumpe betul2.. nanti citer kat aku ea.. hihi.. seronok ape dlm dorm ade dyang... haha XD

      Delete